DSCN1072-normal.jpgDSCN1073-normal.jpgOli aivan pakko kokeilla tehdä itse saaristolaisleipää, kun sitä ensimmäisen kerran laivalla maistoin ja oli niin herkullista.

Tein leivän 20 cm vuokaan, jonka vetoisuus on n. 1,25 litraa.

Taikina:

3½ dl piimää

½ pss kuivahiivaa

1 tl suolaa

1 dl siirappia

1 dl ruisjauhoja

1 dl kaljamaltaita

1 dl vehnäleseitä

3½ dl hiivaleipäjauhoja

Voiteluun:

½ rkl siirappia

½ dl vettä

Sekoita kaljamaltaat piimään ja anna muhia 30 min.

Lämmitä piimä- mallasseos n. 42 asteiseksi ja lisää loput aineet. Vaivaa tasaiseksi. Anna taikinan muhia n. tunnin.

Voitele vuoka ja kaada taikina vuokaan.

Paista 175 asteisen uunin alatasolla tunnin, jonka jälkeen voitele leipää siirappivedellä. Anna leivän paistua vielä puoli tuntia.