Oli aivan pakko kokeilla tehdä itse saaristolaisleipää, kun sitä ensimmäisen kerran laivalla maistoin ja oli niin herkullista.
Tein leivän 20 cm vuokaan, jonka vetoisuus on n. 1,25 litraa.
Taikina:
3½ dl piimää
½ pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 dl siirappia
1 dl ruisjauhoja
1 dl kaljamaltaita
1 dl vehnäleseitä
3½ dl hiivaleipäjauhoja
Voiteluun:
½ rkl siirappia
½ dl vettä
Sekoita kaljamaltaat piimään ja anna muhia 30 min.
Lämmitä piimä- mallasseos n. 42 asteiseksi ja lisää loput aineet. Vaivaa tasaiseksi. Anna taikinan muhia n. tunnin.
Voitele vuoka ja kaada taikina vuokaan.
Paista 175 asteisen uunin alatasolla tunnin, jonka jälkeen voitele leipää siirappivedellä. Anna leivän paistua vielä puoli tuntia.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.